MRP urmărește îndeaproape evoluțiile cazurilor în care sunt implicați cetățeni români aflați în Sicilia... noaptea, ca hoţii!

Citeşte mai departe...C.A.P.I.M.E.D. România (Asociația Românilor din Italia) a fost bătaia de joc a trimişilor Guvernului României în Italia, care aveau misiunea de a rezolva problemele a sute de mii de români abuzaţi în Italia. Cei doi trimişi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni au telefonat la ora 21.40 (ora României), joi seara (3 august 2017), pentru a transmite că a doua zi dimineaţă domnii de la minister doresc o întâlnire cu membrii C.A.P.I.M.E.D. România, la ora 10.00, undeva la Palermo. A doua zi, cei doi nu au mai contactat niciun membru C.A.P.I.M.E.D. România, deşi aveau numerele de contact, în schimb, MRP a dat un comunicat de presă prin care informează cetăţenii că „urmărește îndeaproape evoluțiile cazurilor în care sunt implicați cetățeni români aflați în Sicilia”.

Domnul Andrei Cosmin Luca, director în MRP însărcinat cu rezolvarea problemelor românilor din Italia, şi domnul Secretar de stat Veaceslav Saramet, fondator al unui ONG care a accesat fonduri nerambursabile pentru a face proiecte pentru românii din Republica Moldova, ne-au informat, joi noaptea, că se află la Palermo şi doresc o întâlnire fulger cu membrii C.A.P.I.M.E.D. România. Probabil că domnii de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu pot înţelege acel tip de voluntariat practicat de noi, adică fără surse de finanţare, care înseamnă, pe de o parte că la sediul de la Palermo nu avem angajaţi nonstop, iar pe de altă parte, că nu avem delegaţie plătită din bani publici, pentru a ne putea deplasa, de noaptea până dimineaţa, unde ne solicită domniile lor prezenţa de urgenţă.

Cei doi delegaţi ai statului român nu au mai binevoit să contacteze pe nimeni a doua zi, aşa  cum au anunţat. Mai mult, au pretins să nu fie contactaţi, pentru că ne vor contacta domniile lor, iar domnul secretar de stat ne-a transmis că nu trebuie să dăm comunicate de presă atunci când vrem noi, fără să le cerem acordul. “Le-am explicat domnilor delegaţi că mă aflu la Bacău, dar îl pot contacta pe prim vicepreşedintele C.A.P.I.M.E.D. România, Falsone Carmelo, medic la Palermo, pe avocatul Di Marco Maurizio, juristul confederaţiei pe regiunea Sicilia, la Palermo, şi pe directorul de Catania al confederaţiei, Enza Mascali, revizor contabil cenzor la Curtea de Conuri. Cei trei s-au simţit ofensaţi de faptul că nu i-a contactat nimeni din România, după mai mulţi ani în care s-au zbătut să ajute români abuzaţi în Italia, mai ales după ce au fost anunţaţi că vor fi contactaţi”, declară Carmen Luminiţa Andrei, preşedinte fondator C.A.P.I.M.E.D. România.

Doamna ministru Andreea Păstîrnac ar trebui să dea un răspuns public pentru această situaţie, să explice cu ce s-au ocupat concret cei doi trimişi ai ministerului în acea delegaţie şi cine le-a dat permisiunea să sune la ora 21.40 pentru a stabili o întâlnire a doua zi dimineaţă, la Palermo. În privinţa încercării de intimidare, în legătură cu comunicatele noastre de presă, C.A.P.I.M.E.D România transmite că va face mereu publică situaţia românilor din Sicilia.
 
Președinte-Fondator
Andrei Carmen Luminița

O ploiesteanca ce locuieste in Irlanda a venit la Ploiesti sa manifesteze

Citeşte mai departe...Suparati pe ceea ce se intampla in tara, ploiesteanca Gabriela Mihaela Radu si prietenii ei, unul din Craiova- Adrian Cojocaru si celalalt din Craiova- Sergiu Stoian care locuiesc in prezent in Irlanda, au decis sa vina acasa si sa manifesteze impreuna de sutele de mii de romani. Nemultumirea din randul romanilor se manifestia oriunde s-ar afla. Dupa ce ieri au manifestat la Ploiesti, iar azi la Bucuresti, maine se vor deplasa la Pitesti pentru a fi alaturi de ceilalti romani din strada. Iata ce spune Gabriela Mihaela Radu, despre trairile ei si ale prietenilor sai alaturi de care s-a intors in tara, pe pagina ei de facebook:

"Un proiect de lege, o ordonanţă de urgenţă, mulţi hoţi, 3 orașe și 3 zile.

Sloganul nostru: Am venit acasă pentru că ne pasă !

Prima zi de protest, iubitul meu oraș natal, Ploiești România!

Reușită maximă zicem noi, oameni care susțineau cauza noastă, a tuturor, dar ne susțineau si pe noi.

Ne priveau cu bucurie, admirație, respect și căldură. 
Am fost filmați, pozați și mai ales felicitați…

Oameni precum stewardesele ( deși ele erau PRO-PSD), au fost impresionate de gestul nostru de a veni doar pentru protest.

La fel și ofițerul de la control pașapoarte (care inițial credea că am venit pentru un meci), doamna de la ghișeul BRD, doamna de la benzinărie, clienții din supermarket-ul Kaufland, doamna care a început să plângă în parcare când ne văzut și ne spus plângând că după ce că toți cei care au guvernat până acum nu au făcut-o decât sa ajungă din ce în ce mai săracă, iar băiatul ei a fost ucis acum 7 ani, a spus cu lacrimi în ochi că după legea asta, ea nu mai vede niciun viitor și nu știe ce o să facă.

Absolut toți oamenii pe care i-am întâlnit în drumul nostru spre protest și mai ales cei de la protest, ne spuneau ca nu le vine să creadă că am venit doar pentru a fi solidari cu strada.

Erau încântați și plini de speranță că putem reuși sa schimbam ceva, pentru că acum seara simte că România este mai unită ca niciodată.

Poate este pentru prima dată când am simțit că românii sunt mai plini de respect, mai prietenoși și mai calzi. 
Mi-am întâlnit ( fără să stabilim asta în prealabil) prieteni vechi, dar am reușit să legăm noi prietenii cu foarte multe persoane, într-un spațiu de câteva ore. Erau încântați să fluture steagul României lângă cel al Irlandei, s-au oferit să ridice fularele cât mai sus când mâinile noastre au obosit și au fost încântați să strige cu noi cât îi țineau plămânii “ Am venit acasă, pentru că ne pasă!”.

Dacă este impresionant să vezi la TV sau în postările live de pe Facebook tot ceea ce se întâmplă și sa te simți copleșit de emoți, să fii aici și și să trăiești cu adevărat fiecare moment și să îl trăiești la intensitate maxima printre zgomotul făcut de fluiere, goarne și megafoane, este cu adevărat incendiar și este aproape imposibil să descrii perfect ce simți în aceste momente, care, cu siguranță vor fi de neuitat pentru noi. În semn de mulțumire, am împărțit sticle cu apă.

Suntem absolut osteniți și speram să ne putem odihni puțin pentru mâine, când o să ne îndreptăm spre Micul Paris unde unii aleși joaca bambilici cu viețile noastre. 
Deși nu credem că sunt șanse de somn pentru că entuziasmul că suntem aici, emoția și adrenalina, este la cote incredibil de mari și ne da o energie.

PS: Mulțumim tuturor oamenilor care i-am întâlnit, ne-au sprijinit și susținut într-un fel sau altul și în special părinților mei care ne-au așteptat cu delicii culinare făcute “ca la mama acasă “.

Next stop, București! Here we come!!!"

Peste un milion de români din Italia, încurajați să lupte împotriva muncii la negru. Campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”

Citeşte mai departe...În contextul în care Italia găzduiește peste un milion de români, iar majoritatea dintre ei lucrează la negru”, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.)lansează campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii “la negru” și a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în țările Uniunii Europene.

Potrivit Confederației, femeile din România, care lucrează în străinătate, sunt mai predispuse la abuzuri de acest gen decât bărbații, iar majoritatea româncelor lucrează ca “badante” (termen folosit de italieni pentru persoanele care îngrijesc bătrânii din Italia). Mai mult decât atât, autoritățile italiene arată că peste 62% dintre badante lucrează la negru, 24 de ore din 24, în condiții, de multe ori, umilitoare.

C.A.P.I.M.E.D. îi atenționează pe românii care vor să lucreze în Italia că muncă fără acte nu oferă protecție socială din partea Statului, iar acceptarea unui loc de muncă “la negru” poate avea consecințe foarte grave, cum ar fi traficul de persoane, sechestrarea, violul și exploatarea până la epuizare. Totodată Confederația le cere românilor care vor să plece să muncească în Diaspora să se informeze foarte bine cu privire la firmele de recrutare, deoarece autoritățile din Italia au primit foarte multe plângeri referitoare la exploatare prin muncă sau sechestrare și înșelăciune. În cadrul proiectului, C.A.P.I.M.E.D. va realiza o listă a firmelor de intermediere care prezintă un grad mare de risc și un ghid de bune practici pe care trebuie să-l urmeze românii care vor să lucreze în Italia și care să-i ferească de abuzuri din partea angajatorilor.

“Am lansat această campanie în contextul în care există o comunitate foarte mare de români care lucrează în Italia, în fapt, cea mai mare din Europa, și au nevoie să fie reprezentați foarte bine în raport cu autoritățile italiene și cu angajatorii. Ce este îmbucurător, românii au început să-și cunoască drepturile dobândite ca urmare a aderării României la Comunitatea Europeană, mulți au început să nu mai accepte să lucreze fără acte și vor să fie respectați așa cum merită. Confederația va iniția, în viitorul apropiat, și alte proiecte prin care va continua lupta și împotriva altor fenomene grave la care sunt supuși românii din Italia, iar pe termen lung, vom lansa proiecte prin care românii stabiliți în Uniunea Europeană pot deveni antreprenori, își pot deschide o afaceri și pot concura de la egal la egal cu cetățenii din acele țări”, declară Andrei Carmen Luminița, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 25 in Italia si de 6 ani prezenta Sicilia.

Importanta constituirii Comunitatilor romanesti din strainatate

Citeşte mai departe...Astazi, cand se vorbeste despre diaspora, se face referire la aproape 20% din populatia Romaniei, emigrata in toata lumea, despre care se crede ca se stie totul dar, in realitate, se stie foarte putin.

Astazi, cand se face referire la diaspora , in discursuri ce se doresc a fi politice, se face referire la o masa amorfa, de care clasa politica se teme, dar pe care ar dori sa o poata utiliza, din ce in ce mai mult ca si masa de manevra. Si asta pentru ca nu exista inca, un organism care sa reprezinte in mod oficial, comunitatile de romani din strainatate, un organism capabil sa poata vorbi dar si interveni in numele romanilor care au fost nevoiti sa isi paraseasca tara pentru a putea asigura supravietuirea lor si a familiilor lor din tara si mai apoi, din strainatate.

Este aceasta, o problema extrem de importanta, absolut necesara si a carei rezolvare, nu mai suporta amanare. Este, daca vreti, simbolul aspiratiei la egalitatea in drepturi ale fiecarui cetatean si la eliminarea discriminarii la care sunt supusi astazi, cetatenii romani din strainatate. Este o tema care atinge profund, sufletul romanului din strainatate, aceea de a fi cetatean roman in lume, de a avea un status social recunoscut si aceea de a avea sentimentul apartenentei la o comunitate, alta decat aceea a locului in care a emigrat, o comunitate bazata pe limba, traditiile si obiceiurile din tara natala, Romania.

Ceea ce as dori sa realizam, in Lombardia dar si in alte parti, daca se vor putea depasi micile orgolii si interese personale, este o reforma pe care statul roman ne-o datoreaza dar pe care, probabil, nu o va realiza vreodata. O reforma datorata si tuturor acelor copii, acelor minori de nationalitate romana, care nu au simtit sau incercat vreodata, sentimentul apartenentei la o comunitate romaneasca si prin aceasta, sentimentul apartenentei la natia romana. Este aceasta, o reforma pe care statul roman o datoreaza si romanilor din jurul Romaniei, care au pierdut sau nu au reusit sa dobandeasca vreodata, cetatenia roman dar care pastreaza in cuget si in simtiri, romanitatea lor si nu pierd nicio ocazie pentru a o demonstra oriunde si oricui.

Astazi , Italia politica, deschide portile dobandirii cetateniei italiene , catre noii cetateni, discutand serios despre posibilitatea unui "ius soli" moderat, prevazand acordarea cetateniei, copiilor care se nasc pe teritoriul italian din parinti imigranti, parinti care, la randul lor, se afla in Italia de cel putin 5 ani si in acelasi timp, introduce conceptul "ius culturae" pentru copiii care au intrat in Italia inainte de implinirea varstei de 12 ani si care, au invatat, cel putin 5 ani, in scolile italiene. Sunt acestea, niste masuri, de luat cu urgenta pentru ca minorii sunt o prioritate pentru orice natiune dar si pentru ca, o parte a politicienilor italieni, a inteles ca trebuie sa se ia act de realitatea existenta si sa defineasca noi orizonturi ale drepturilor cetatenesti, sa dea, astfel, posibilitatea cator mai multe persoane, sa se simta mandre de cetatenia italiana. In tot acest timp, statul roman si incompetenta clasa politica romaneasca, inregistreaza esec dupa esec si faliment dupa faliment, in toate domeniile de activitate. Neaga, prin ignorare sau rea credinta, un cadru legislativ favorabil crearii, organizarii si dezvoltarii comunitatilor romanesti din strainatate, negand astfel, la aproape 20% din populatia tarii, recunoasterea unui status social si apartenenta la o clasa, la o categorie sociala, cum este cea a diasporenilor, negand in acelasi timp, unei populatii de peste 4.000.000 de romani, dreptul de a fi mandri de nationalitatea si cetatenia romana, dreptul de a se simti tutelati de statul roman si de ce nu, dreptul de a visa la un viitor in Romania. Ramane totusi, romanilor, posibilitatea de a se constitui in comunitati si de a cere autoritatilor din tarile de emigratie, ca aceste organisme sa fie recunoscute ca si organisme sau institutii de reprezentare oficiala a intereselor cetatenilor romani din zonele respective, in raport cu autoritatile locale, regionale sau nationale, dupa caz. In acelasi timp, aceasta institutie, va putea fi un partener de dialog si pentru misiunile diplomatice romanesti din strainatate, fara a se subordona acestora. Raman deci, ferm convins de importanta crearii si organizarii pe baze legale si democratice ale Comunitatilor Romanesti din afara tarii si sunt convins ca acestea vor deveni laboratoarele care sa furnizeze Romaniei, o noua clasa politica si o noua generatie de administratori locali care sa poata scoate tara din mocirla in care a adus-o tradarea intereselor nationale de catre o sleahta de asa-zisi politicieni, de la lovitura de stat din decembrie '89 si pana astazi.

 

Robert Raducescu

 

                                                                                                                  Lombardia, 06/10/2015

Democratie participativa// Sfaturi pentru diasporeni in vederea obtinerii rezultatelor dorite in raport cu autoritatile romane

Citeşte mai departe...Ceea ce veti citit as vrea sa fie perceput ca a fost scris cu tot respectul pentru romanii din diaspora, doar cu intentia, fie si pentru ultima oara, de a veni in sprijinul lor si a-i lamuri ce inseamna, de fapt, societatea civila si ce mecanisme are pentru a dezvolta democratia participativa intr-o comunitate si a imbunatatii viata membrilor ei. Discutiile in contradictoriu avute la o postare ale unuia dintre liderii Diasporei, Robert Araveicei, m-au lamurit cu privire la multe dintre dilemele pe care le aveam in legatura cu modul in care actioneaza romanii diasporeni pentru a-si obtine drepturile. Multumesc Robert Araveicei pentru constientizarea care spera sa va fie de folos.

Robert Araveicei, ca multi dintre cei care isi au resedinta in strainatate, considera ca noi nu stim situatia lor cand vine vorba de drepturile lor si de modul in care se cer acestea. Ca s-o lamurim o data pentru totdeauna, asa este, eu de aici nu stiu cu ce se confrunta un roman in alta tara, dar acel roman din alta tara se adreseaza ministerului din Romania, Guvernului din Romania, sau presedintelui Romaniei, tara in care locuiesc si stiu exact care sunt mentalitatile functionarilor publici si cum functioneaza sistemul. Sper ca am lamurit acest aspect si acest laitmotiv nu va mai aparea vreodata in discutie.

Asadar, definitia societatii civile din Diaspora, ca peste tot in lume ar fi asa: este acea comunitate compusa pe verticala de ONG-uri( asociatii), Sindicate si Patronate si pe orizontala din membri acestora, pe de o parte si cetatenii de rand. Trebuie inteles ca societatea civila este antagonica cu Parlamentul, adica decidentii, respectiv acei alesi care fac legi, partidele si politicienii,  Guvernul, Ministerele, Consulate, Ambasade si alte institutii cu care romanii din Diaspora intrain contact.

Asadar, decidentii pe de o parte, si membri societatii civile descrisi mai sus, nu pot fi niciodata, intr-o soeictate normala la cap, mai mult decat parteneri de pe pozitii diferite, care se pun in scopul comunitatii. Fac aceasta precizare, pentru ca atat in Romania, cat si in strainatate, romanii nu inteleg ca nu poti fi in acelasi timp membru de partid si dintr-o asociatie, nici macar daca ai personalitate multipla, pentru ca, prin defintie, se presupune ca aperi interese diferite. Mai concret, unui om care este inscris intr-un partid, dar este si membru intr-o asociatie( total anormal) ii va fi foarte greu , daca nu imposibil sa actioneze cu constiinta libera, pentru ca va fi sanctionat in orice moment de liderul de partid daca atinge vreun interes al acestuia sau al partidului.

Membri societatii civile care, bineinteles, nu sunt decidenti politici, pot face cel mult actiuni civice pentru a-i convinge pe decidenti sa tina cont de parerile lor si a le transforma in legi care sa le imbunatateasca viata. Mijloacele( mecanismele) pe care acestia le au la dispozitie sunt:

-          Dezbateri publice

-          Initiative civice de initiere a acetelor normative, cu un numar de semnaturi

-          Referendum

-          Audieri publice

-          Campanii de advocacy si lobby

-          Mese rotunde cu decidentii

-          Manifestatii publice

-          Marsuri

-          Pichetari

Ar trebuis a va explic ce stie sa faca fiecare actiune expusa mai sus, dar va las sa aflati singuri ca sa intelegeti mai bine.

Indiferent care ar fi actiunile de mai sus pe care societatea civila le exercita, ele nu pot fi puse in aplicare decat daca este starnit interesul decidentilor( politicienilor) sau se creeaza o presiune civca si  de ce nu mediatica ce ii va “ajuta” sa inteleaga si sa puna in aplicare ceea ce cere poporul.

Practic, cursul unei intiative pornite de la societatea civila catre decidenti pentru a fi votata este simplu si nu se face pe sub masa ori la mica intelegere pentru ca nu va avea niciodata efect. Sau daca va avea, atunci fiti siguri ca a coincis cu interesele decidentilor 100%.

Nemultumirile fata de politicieni nu se rezolva cu injuraturi pe facebook sau in gand, ci cu ajutorul cunosterii mecanismelor pe care societatea civila le are la dispozitie.

Cu tot respectul spun ca, din pacate, liderii Diasporei nu sunt pregatiti in ceea ce priveste democratia participativa si mecanismele ei. De aici vine, probabil, si tendinta de a rezolva problemele doar prin conexiunile politice, la nivel declarativ, fara o cunoastere clara a legisaltiei pentru a stii cum si unde sa actioneze pentru a obtine rezultatele scontate pentru romanii din Diaspora. Astfel se creeaza lideri umflati cu pompa  care, pe baza faptul ca stiu cativa, multi sau putini, politicieni de la Bucuresti care isi vad de propriile interese, se vor dezvolta la umbra nestiintei majoritatii.

Am curaj sa fac pariu ca din cauza acestei mentalitati care dainuie de 25 de ani in randul romanilor din Diaspora, nu se va schimba nimic in raportul lor cu autoritatile romane, care nu percuteaza la problemele lor. Motivul? Actiunile liderilor diasporeni sunt haotice, bazate pe prietenii cu politicieni de duzina si total dezinteresati de problemele lor, nu sunt organizate ca la carte si pe cale de consecinta nu au niciun impact. Mai mult, o actiune civica precum cele descrise mai sus, are intotdeauna un rezultat care poate ajunge chiar in instanta daca nu se respecta si exista argumente pentru a castiga un aventual proces. In conditiile in care totuls e rezuma la niste intalniri mai mult sau mai putin discrete, de regula pe teme culturale,  fara o organizare strica pentru a avea impactul necesar, reprezentantii autoritatilor vor sta bine merci si vor papa banii contribuabililor.

CONCLUZIA: Alegeti-va lideri si sustineti-i financiar pentru a se instrui si a stii pe viitor ce actiuni sa faca pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru voi, romanii din diaspora. Daca asteptati sa faca cineva ceva gratis ca un bun samaritean va bateti joc de timpul si idealurile voastre!

P.S. E alegerea dumneavoastra ce veti face de-acum inainte, eu mi-am eliberat constiinta si am incercat sa va lamuresc ce ar trebui facut ca sa obtineti ce va doriti de la autoritati. Mult succes!
PS 2: Se impunea sa postez o serie de articole de lege si legi care sa va ajute sa intelegeti si mai bine ce parghii legale aveti pentru a pune in apliceare ce am spus mai sus, dar cu alta ocazie si daca va voi vedea intersati sa aflati.

Eveniment// O romanca din Italia isi lanseaza a cincea carte in data de 11 octombrie

Citeşte mai departe...In curand, romanii din Italia, vor avea parte de un eventiment literar interesant, cu atat mai mult cu cat o romanca de-a noastra este piesa de rezistenta. Marturiesc ca nu o cunosc personal pe doamna Mihaela Chioariu, autoarea cartii despre care vom vorbi. Nici nu as avea cum pentru ca nu am fost niciodata in Italia, numai ca exista Facebook-ul si am aflat de domnia sa, motiv pentru care am luat legatura si am cerut niste „lamuriri”. Pana sa aflati ce este importanta despre autoarea noastra si scrierile sale, e important de stiut ca lansarea de carte va avea loc pe data de 11 octombrie 2015, la Torino, de la orele 15.00, in locatia detinuta de Asociatia romano-italiana din localitate.

Pentru cei care nu o cunosc, Mihaela Chioariu s-a nascut in orasul care este botezat de apele Cibinului, Sibiu. Copilaria si-a petrecut-o in satul Toparcea, sat de care este legat si numele poetului George Toparceanu. Scoala generala si liceul le-a urmat la Sibiu. „Abia mai tarziu, in 2001, impreuna cu fostul meu profesor de istorie din liceu, respectiv Laurentiu-Mihail Rahaian, am fondat Cenaclul Literar " George Topirceanu " din Sibiu . Deja din timpul liceului am inceput sa cochetez cu literele. Astfel, am scris primele poezii si povestioare pentru copii. Situatia critica din Romania m-a facut si pe mine sa iau drumul strainatatii, stabilindu-ma in Italia, mai precis in Torino, oras in care m-am integrat foarte bine. Aici am continuat sa scriu, participand la diferite spectacole impreuna cu Asociatiile Culturale romano-italiana...recitand poezii, facand spectacole copiilor de 1 Iunie, travestita-n clown si chiar am facut parte din juriu la concursuri de poezie dedicat poetilor  "Grigore Vieru si Mihai Eminescu " de mai multe ori la o Asociatie moldavo-Italiana Basarabia. In putinul timp liber care il aveam am continuat sa scriu si alte carti printre care  <<Copilarii Furate>> editata in 2014.

Cartea care face obiectul lansarii din data de 11 octombrie se numeste "Casa de sub cenusa focului din satul fara caini ". Aceasta carte am scris-o timp de doi ani, avand nevoie de mai multa documentatie, ea fiind un rechizitoriu in urma unei case din care s-a furat absolut totul,pentru ca apoi sa sterga toate urmele, dandu-i-se foc. Aceasta casa a apartinut a trei generatii,eu fiind ultima,  deci este casa in care s-a nascut, crescut si trait pentru un timp mama mea”, ne-a spus Mihaela Chioariu.

Mai trebuie spus, inainte de a va invita la lansarea cartii ca doamna Chioariu a scris, in total, cinci carti, iar acestea sunt: „Satul Copilariei”, bilingv romano-italian, editat in 2010;  „Amintiri din satul drag” bilingv romano-italian, editat in 2011; „Emozioni in Simbiosi” italiana , editata in 2012; „Copilarii Furate”, in romana, editata in 2014; „Casa de sub cenusa focului din satul fara caini”,  romana .

Prin intermediul titlurilor Academico Di Classe, apoi Diploma Di Riconoscimento-Speciala, Mihaela Chioariu a fost recunoscuta ca scriitoare si poeta, fiindu-i eliberata legitimatia aferenta chiar de catre

Sunt de mentionat participarile la  mai  multe concursuri de poezii si proza, concursuri in care Mihaela Chioariu obtinut premii importante. Aici ar fi de amintit doua premii si un titlu acordat de catre Academia Internationala  de Litere si Bele Arte si Stiinte Futuribile Micenei din Calabria. Prin aceaste diplome  a fost recunoscuta ca scriitoare si poeta .Totodata detine si legitimatia de scriitoare si poeta, eliberata de presedintele si rectorul Academiei,  Cavaler Michele Alemano.

Din partea noastra, mult succes!

Corespondență de la Chișinău// Joaca de-a scosul partidelor de pe listele electorale în ajun de alegeri

Citeşte mai departe...    Sunt ore numărate până când Republica Moldova își va alege soarta.

    Campania electorală desfășurată în Republica Moldova a fost una liniștită, dar și murdară: unul dintre partidele de opoziție a fost eliminat din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală (CEC) doar pentru că a folosit investiții străine; un partid politic a încercat să cumpere voturi cu 100 sau 200 de lei, pe lângă toate au mai fost descoperiți de poliție membrii grupului Antifa.

    Securitatea Republicii Moldova scârțâie, deoarece partidele de opoziție nu își pot împărți voturile, iar Voronin deja a solicitat la CEC excluderea lui Dodon din campanie, scrie moldova24.info. Se vor bate între ei, dar va pătimi și poporul imediat după alegeri. Încă pe 6 octombrie Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a asigura liniștea publică, pusă în pericol.

    Actualmente, Curtea Supremă de Justiție a exclus OFICIAL Patria lui Renato Usatâi, iar în prezent CEC decide soarta Partidului Democrat din Moldova – va participa sau nu în campania de mâine? Liderul Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a întocmit o cerere prin care a solicitat excluderea PDM de pe lista concurenților electorali. Motivul adus de acesta este că PDM și-a permis depășirea cheltuielilor pentru campanie, stabilite de lege, cu peste 100%, această sumă fiind de peste 114 milioane de lei, anunță MPA, citată de Ziarul de Gardă.          

    Sperăm că mâine vom avea parte de o zi liniștită iar după alegeri să ne apropiem și mai mult de spațiul european.

    Revin cu detalii...

P.S. Îi mulțumim din suflet Președintelui României, Klaus Iohannis, pentru prezența la Chișinău în plină campanie electorală și sperăm că rolul declarațiilor sale își vor găsi rezultatul mâine la urne!

Interviu// Pavel Croitoru, vicepreşedinte PNTCD: „Consider că Italia trebuie să aibă un parlamentar din Diaspora și nu o persoană "impusă" de la București”

Citeşte mai departe...Înainte de a vă invita să citiţi un interviu cu Pavel Croitoru, recent ales vicepreşedinte al PNTCD, un român care locuieşte in Italia, ar fi bine să vă spun că este unul dintre prietenii mei de pe Facebook. Nu ne-am văzut niciodată până acum şi am dialogat, mai mult, în ultimele luni. I-am urmărit intervenţiile şi am observat că este o persoană decentă, care nu creează conflicte, cu un discurs elegant. Acestea sunt motivele pentru care am decis să fac un interviu cu Pavel Croitoru, căruia îi doresc succes dacă va decide să candideze la alegerile parlamentare din 2016 ca deputat sau senator din partea Diasporei.

Reporter: De când activați în PNTCD?

P.C: Am devenit membru în martie 1992 în cadrul Organizației Județene, acolo unde am fost și membru fondat al Organizației de Elevi.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră funcția de vicepreşedinte al acestui partid?

Pavel Croitoru: Este o mare onoare, dar în același timp este o poziție de mare responsabilitate. O voi trata cu mare onoare și respect.

Rep: V-ați popus ca să reaprindeti spiritul țărănist în Diaspora, dacă în țară pare aproape imposibil?

P.C: Doresc să le mulțumesc colegilor mei din țară că au ținut cu multe sacrificii PNTCD în viața. Avem organizații județene bine organizate în țară, dar nu este suficient pentru a regăsi PNTCD în Parlamentul României. Este adevărat în Diaspora sunt mulți români care au spiritul țărănist în inimă și trebuie să-i aducem pe toți ACASĂ.

Rep:  Aţi declarat pentru Emigrantul.it că nu doriți să faceți organizații în Italia. Rămâneți pe aceeași poziție sau vreți să adaugati ceva?

P.C: Ceea ce am dorit să spun este că nu vom face organizații pe orașe sau comune, cum fac alte partide. Personal doresc ca împreună cu doamna Maria Rațiu (Torino) si cu alți țărăniști să identificăm imediat toată suflarea țărănista și să intram în anul electoral bine pregătiți pentru alegerile parlamentare.

Rep:  Intenționați să candidați din partea Diasporei la urmatoarele alegeri?

P.C: Circumscripția electorală 43 Diaspora are un număr de 6 parlamentari (4 deputați și 2 senatori). Italia este țara cu cea mai mare comunitate românească aproximativ 1.3 milioane din datele oficiale și încă 1 milion care nu sunt oficial înregistrați.

Consider ca Italia trebuie să aibă un parlamentar din Diaspora și nu o persoană "impusă" de la București, așadar sunt ferm convins că vom găsi cea mai potrivită persoană care va aduce rezultate și vă asigur că sunt persoane cel puţin la fel de bine cotate decât mine.

Rep:  Care sunt propunerile dv pentru românii din  diaspora, în noua calitate pe care o aveti?

P.C: Împreună cu colegii mei din "Alianța Românilor" asociație înregistrată în Italia și care nu este sub influența niciunui partid politic din România, am reușit să identificăm o serie de necesități politice și chiar economice pentru românii din Diaspora și chiar pentru românii care doresc să se repatrieze. Dar în primul rând este necesară o formă chiar și legislativă prin care Diaspora își poate alege într-un mod cât mai transparent posibil reprezentanții. Vă asigur că în acest moment, Guvernul României sau orice autoritate a unui stat în care avem comunități semnificative, care dorește un dialog cu aceste comunități nu au cu cine. Pot vorbi cu simpli președinți de asociații, care pot avea contact cu cei menționați mai sus, dar mereu vor fi contestați de către celelalte asociații. Este rușinos ca nici în 2015 să nu avem asemenea norme sau legi.

În concluzie,  PNTCD va supune atenției Diasporei o serie de Norme sau Legi ce vor duce la o corectă reprezentare a romanilor în lume, mărirea numărului de parlamentari și nu în ultimul rând facilități de repatriere.

Rep:  Există solidaritate printre românii din Diaspora sau e o calitate care ne lipsește noua românilor, în general? Ce putem face sa o redobandim?

P.C: Vă asigur că românii știu să fie solidari. Evident există și partea mai puțin dorită, dar acolo am putea interveni cu toții. Am putea cu adevărat să ne cultivăm mai mult spiritul civic, acel spirit de voluntariat și chiar să ne apropiem mai mult de Bunul Dumnezeu.

Comemorare romaneasca in Calabria// TRENUL VIETII ADUCE UNEORI MOARTEA

Citeşte mai departe...Au trecut doi ani...doi ani in care a ramas doar amintirea celor care au fost : Marinela,Ionela,Dumitru,Aurelian,Cristina si Dorel .Amintire care nu poate fi stearsa atat de usor,amintire care ne apasa atat de mult uneori,ca-i putem simti greutatea...o greutate fizica,apasatoare,vie...o realitate pentru multi din noi care am parasit meleagurile natale pentru o viata mai buna. Acesti tineri sunt parte din noi,corp comun...uniti de aceeasi dorinta de schimbare,uniti de acelasi ideal,uniti de vointa pentru un trai mai bun....dar au platit cu viata.Mergeau la munca in acea zi,parea a fi o zi ca toate celelelte,dar nu a fost. In zona Mirto Crosia,la bariera,s-au oprit si doi dintre ei s-au dus sa ridice bariera.Masina a trecut in acelasi moment cu trenul.Fatalitate,destin,eroare umana...acum nu mai conteaza...s-au stins vieti tinere,au murit odata cu ei si idealurile lor. Un tren....trenul vietii,cel care trece doar o singura data.Pentru ei a trecut,dar trecand a luat cu el si viitorul acestor tineri...a luat tot ce aveau mai de pret...VIATA. In TRENUL vietii nu poti urca fara sa platesti biletul...mai devreme sau mai tarziu...platesti. Asa au platit cei sase care au decis sa ia un tren spre necunoscut,...un tren care ii ducea departe de plaiurile natale,un tren care nu avea opriri in gari,un tren de pe ale carui geamuri nu puteai urmari peisaje...un tren care ducea spre necunoscut...spre speranta. Si-au pus in bagaje amintiri,vise,sperante si mai ales viitorul....viitor pe care in tara lor nu-l mai vedeau.Au lasat copii,neveste,soti,mame...au lasat tot pentru o viata mai buna....dar cum nu stim ce ne este scris...visul lor a fost curmat cu brutalitate....si nu a fost o trezire brusca la realitate...a fost intuneric,a fost durere,a fost pierderea celor dragi...a fost moarte pentru un viitor. Acum doi ani, 6 dintre conationalii mei au platit cu viata lupta cu viitorul....au fost spulberate impreuna cu ei si fericirea,linistea si viitorul lor si a familiilor lor. Nimeni nu trebuie sa plateasca cu viata pentru a putea avea un trai decent...dar soarta rezerva uneori surprize dureroase. Lacrimi amare au lasat in urma,copii care nu inteleg sacrificiul parintilor,lacrimi ale parintilor care nu au putut oferi mai mult copiilor...lacrimi pe care le varsam si noi pentru ei...pentru cei ca noi care au lasat in urma tot pentru viitor.Astazi,dupa doi ani au fost comemorati. 24-11-2014,zi comemorativa in care comunitatea de romani din Calabria au fost alaturi de familiile trecute prin aceasta grea suferinta,
alaturi de sufletele celor care au lasat un gol in urma lor.
Un gand bun,o lacrima si o floare in amintirea celor care au fost:
Marinela Iuliana Saramet, 19 anni. Ionela Georgiana Buche, 22 anni.
Dumitru Madalin Doroftei, 23 anni. Aurelian Fanel Neagoe, 31 anni.
Cristina Elena Stoica, 32 anni. Georgel Cantea, 41 anni .
Ceremonia a fost celebrata de catre Parintele Marcacci Atanasio(Frascineto) si alaturi de noi au fost prezenti : C.G.I.L Angelo Sposato, Giuseppe De Lorenzo,Asociatia"Insieme alla Nostra Voce",comunitatea romanilor din Crotone,Castrovillari,Schiavonea,Corigliano si Cariati Marina.

 

 

Newsletter

  1. Comentarii
  2. Noutati
  3. Top Stiri

Facebook

Statistici

Vizitatori
1060
Articole
3420
Număr afișări articole
7429136
Vizitatori

Statistici

Azi204
Ieri476
Saptamana680
Luna8821
Total2738012

Currently are 69 guests and no members online

Sondaj

Sunteti multumit de primarul ADRIAN DOBRE?

Conect

Parteneri

Telefoane utile

Apel unic de urgenta
112
CJ Prahova
0244/597171
IPJ Prahova
0244/595.340
Garda de mediu
0244/544.495
Ag. Ptr. Protectia Mediului
0244 / 544.134
Telefonul primarului
0800.800.884
Protectia consumatorului
0244/ 576.436
Prefectura Prahova
0244/ 51.45.45
Electrica
0244/ 929; 0244/ 405.701
Distrigaz
0244.597.786
Apa Nova
0244.407.600
Anticorupţie
0800.806.806

Autentificare

Copyright © 2018 INCOMOD. Ziar on line din Ploiesti, din Prahova, din Romania!. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.