Spitalul Orasenesc Urlati// Marian Machitescu, primarul care a salvat …sanatatea a 60.000 de oameni de pe Valea Cricovului

Citeşte mai departe...Anul trecut, dupa ce a fost redeschis Spitalul din Urlati, am avut o discutie cu Marian Machitescu, primarul acestui oras, pentru ca mi s-a parut un subiect interesant de povestit. Stim cu totii cum au “reusit” cei care conduceau Romania prin anii 2011 a puna pe butuci spitalele din tara, doar din pix, ca sa spunem asa. Fara sa se gandeasca la consecintele din teritoriu, ministrul Sanatatii de atunci a inchis si Spitalul din Urlati, o insitutie bine pusa la punct de Machitescu in decursul timpului, modernizata si dotata dupa ultimele standarde. Cam de la frustrarea asta a pornit acest articol si de la dorinta de a  cunoaste mai bine un primar care la ultimele alegeri a obtinut peste 80% din voturi si s-a dat peste cap ca sa asigure servicii medicale de calitate celor circa 60.000  de oameni din zona sa. Am avut placerea sa descopar un om dedicat celor care l-au votat, implicat 100% in rezolvarea problemelor si cu un discurs limpede si onest.

Culisele inchiderii Spitalului din Urlati. Of, Roberta, Roberta…

Spitalul a fost inchis in martie 2011, prin celebra Ordonanta data de ministrul Sanatatii de la acea vreme, Atilla Cseke care, dintr-o semnatura iresponsabila, a inchis 67 de spitale din tara. Care au fost criteriile reale pentru care au fost inchise si cine a dictat, de fapt, aceasta masura, la Prahova cel putin, ne spune chiar Maian Machitescu, primarul din Urlati. “Chiar m-a preocupat aceasta problema, sa aflu care au fost criteriile care au stat la baza inchiderii spitalului Urlati, cel putin, si am facut o gramada de drumuri la Bucuresti, pentru a afla. In prima faza am facut o vizita la Ministerul Sanatatii sa ma lamureasca in legatura cu aceasta masura a inchiderii. Ministrul Arafat mi-a spus ca in functie de distanta dintre Spitalul Judetean si spitalele limitrofe, au inchis spitalele care erau mai aproape de Spitalul Judetean. Acesta mi-a fost prezentat a fi fost unul dintre criterii, la care eu am argumentat ca spitalul Urlati este la o distanta de 25 km fata de Ploiesti, fata de altele spitale care erau la 5-6 km si nu au fost inchise”, ne-a spus Marian Machitescu. Si am spune noi ca are dreptate, mai ales ca, in continuare, am aflat de la domnia sa si adevaratul motiv.

“ A picat criteriul acesta si, pana la urma, s-au desconsiprat intre ei cum ca, intradevar, au fost inchise politic, dar eu am pus intrebarea fireasca : de ce spitalul din Urlati care era unul dintre cele mai dotate si cu adresabilitate foarte buna? Mi s-a raspuns de la minister, intr-un final, ca nu ei l-au inchis ci la nivel de judet, unde decizia a fost luata de prefect, de directorul Directiei de Sanatate si politic, la acea data”, ne-a spus primarul. Nu ne surprinde, pentru ca la acea data ne puneam si noi aceeasi intrebare, numai ca Marian Machitescu ne-a confirmat banuielile noastre de atunci, prin afirmatiile sale: “ Domnul Dobre (n.r- Adran Dobre, prefectul judetului) mi-a spus ca nu ei au hotarat, ci cei de la minister, iar eu i-am raspuns ca ei spun ca cei de acolo dau vina pe cei de la judet. In unele emisiuni de la acea vreme eu am explicat ca factorii de decizie au fost Roberta Anastase, Dobre si cu directorul Directiei de Santate Publica, Cristian- Anton Vintilescu. La o masa cu toti cei trei i-am intrebat de ce au inchis <<Urlatiul>> care este cel mai dotat si cel mai modern. Raspunsul a fost ca … asta a fost decizia, dar nu prea si-au asumat-o”, a mai completat Machitescu.

 Revolta primarului nu s-a oprit aici si a mers din nou la ministrul Cseke caruia i-a spus ca nu e posibil ca sa inchida un spital fara sa vina cineva sa vada in teritoriu daca se preteaza la aceasta masura. Practic, nu fusese nici macar o echipa de control sa verifice daca e cazul sa fie inchis spitalul din Urlati. Sunt spitale in Prahova, care sunt cu 25 de ani in urma ca si logistica, dotari, adresabilitate, modernizari, criterii de performanta, fata de cel din Urlati si cu toate astea a fost inchis. Primarul Machitescu ne-a marturisit ca in discutia cu Cseke i-ar fi spus acestuia: “Cred ca Basescu v-a chemat undeva, intr-un restaurant la un  Golden Sprit, a inchis ochii si a spus sa ii comunice care unde sunt primariile PNL si PSD si le inchidem pe alea. Ca sa aplaneze, Cseke a spus ca va trimite un control ca sa vada despre ce este vorba si a mai spus ca, sigur, cei de la Directia de Sanatate Prahova au trimis pe cineva. Nu a trimis niciodata…nici el, nici cei de la Directie si masura a fost luata, oricum. L-au inchis, pur si simplu”.

Goana dupa solutii

Asa cum am spus, adresabilitatea Spitalului din Urlati era pentru circa 60.000 de persoane arondate pe langa Urlati, iar problema putea fii rezolvata foarte simplu si, bineinteles, in defavoarea cetatenilor, printr-o privatizare de duzina. Numai ca  Marian Machitescu este un tip responsabil fata de cetatenii pe care ii reprezinta si a continuat o lupta ce parea, pentru multi, si oarba si surda. Cu rabdare si insistenta a reusit sa schimbe situatia in favoarea localnicilor din Urlati si cei arondati acestei localitati.

O propunere a fost a ceea ca primaria sa preia spitalul si sa-l finanteze, dar Machitescu a fost refuzat pe motiv ca nu exista legislatia aferenta pentru a rezolva problema la acest mod. Minciuni…

Citeşte mai departe...Incapatanarea pozitiva a acestui primar nu s-a oprit aici.” Spitalul a stat inchis trei ani de zile. In aceasta perioada m-am dus la Spitalul Judetean si am solicitat ca spitalul Urlati sa fie declarat sectie exterioara. Am participat la o sedinta de Consiliu de Adminitratie si am explicat care este situatia si ce doresc”, ne-a spus Machitescu. Raspunsul a fost unul care avea sa il bulverseze pe primar. I s-a spus ca Spitalul Judetean este cel mai mare din judet si ca cei din Urlati nu au dotari s.a. Reactia a fost una fireasca: “Le-am spus ca suntem cu 15 ani inaintea lor ca si dotari si servicii”.

Ulterior, o vizita efectuata de managerul Spitalului Judetean de atunci avea sa il lamureasca in legaura cu diferenta de dintre cele doua spitale este reala. La prima vizita a celor de la Judetean la Urlati, primarul s-a prins ca acestia urmareau sa puna mana pe dotarile moderne ale Urlatiului, iar managerul a inteles ca Spitalul Judetean este nu cu 15 ci cu 25 de ani in urma, asa cum ne-a spus Machitescu ca ar fi recunoscut in discutiile avute. “ Eu, prin sponsorizarile primite de la firmele din Urlati, am achizitionat, printre altele, ultimul tip de aparat radiologic care nu stiu daca il au spitalul Judetean sau alte spitale din Prahova. In cei trei ani cat a fost inchis, nu am stat degeaba, am modernizat”, a marturisit Machitescu.

In final, devenirea sptalului Urlati ca sectie exterioara a Spitalului Judetean a picat. Prea multa birocratie, am spune noi.

Birocratie sa fie, dar sa o stim si noi. Salvarea a fost tot la Machitescu

Citeşte mai departe...Intre timp s-a schimbat Guvernul, a venit USL-ul la putere si speranta redeschiderii spitalului devea tot mai puternica. Au inceput iar drumurile la Bucuresti, ba la Finante, ba la Sanatate. “Ma minteau si ma pasau de la unul la altul, pana i-am prins si pe Nicolaescu si pe Chitoiu la o Adunare a Oraselor si i-am pus fata in fata, intrebandu-i care dintre ei ma minte? Raspunsul lor a fost ca banca Mondiala nu le da voie. Dar au trimis un referat la la Uniunea Europeana care, in octombrie 2013 a fost aprobat”, ne-a zis Machitescu. Ai fi zis ca problema s-a rezolvat, mai ales ca dupa acordul primit, s-a emis o Ordonanta de Guvern care dadea posibilitatea deschiderii spitalelor …inchise abuziv, anterior. Contractul cu Casa de Sanatate nu putea fi semnat pentru ca spitalul nu mai avea angajati si, pe cale de consecinta, nu avea angajati. In incapatanarea lui, Machitescu s-a dus, din nou, la Ministerul de Finante si a solicitat buget, iar de acolo a fost trimis, bineinteles, la Casa de Sanatate. Altul poate ar fi renuntat, dar primarul Urlatiului pare a fi facut dintr-un aluat tare si nu renunta usor.

“Am spus ca trebuie sa facem ceva ca sa rezolvam. M-am dus la ministerul Finantelor si le-am spus sa dea o Ordonanta prin care sa dea posibilitatea primariilor ca primele doua luni de zile de la deschidere sa plateasca cheltuielile din bugetul primariei. Primele doua luni au fost foarte grele…”. Iata cum a rezolvat Marian Machitescu situatia redeschiderii spitalelor din tara, venind cu o propunere legislativa care a permis functionarea spitalelor, pentru ca mai apoi a se incheie contractual cu Casa de Sanatate.

Modernizari si dotari de peste un million de euro. Medici straini care au preferat Urlatiul

Citeşte mai departe...Investitiile pe care Marian Machitescu, in calitatea sa de primar, le-a facut la Spitalul Urlati, pentru a imbunatatii starea de santate a cetatenilor din zona, sunt colosale, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. “Inainte de a fii inchis Spitalul, am investit circa 800.000 de euro in aparatura si dotari. Pe perioada cat a fost inchis s-au mai investit in jur de 300.000 de euro, iar dupa redeschidere s-a investit in continuare, circa 600.00 de euro. Avem cazuri care vin din Ploiesti si se opereaza la Urlati. Nu am vrut sa il privatizez pentru ca un Spital privat se adreseaza unui segment restrans de oameni, unor elite. Populatia Vaii Cricovului este una saraca si cred ca peste 90% din cei 60.000 de deserviti de spitalul Orasenesc Urlati au posibilitati financiare mici, ca sa poata fii tratati intr-un spital privat. Deplasarea la Spitalul Judetean ii costa foarte mult si sunt multe cazuri de persoane care au murit cu zile din cauza ca n-au avut unde sa se trateze”, ne-a spus cu emotie in glas Marian Machitescu.

Dotarile ultramodern si credibilitatea pe care si-a castigat-o timp de trei mandate Marian Machitescu au condus la atragerea printre medicii spitaluluii si a doi straini care, asa cum ne-a spus primarul, au decis sa daruiasca si ei Romaniei pentru ca i-a format si, mai ales, pentru ca romanii sunt un popor primitor.

E vorba despre doi iranieni, respectiv dr. Vahdani Abdool Majid( Obstetrica si ginecologie) si dr. Mohebbi- Pour Ahad( Oftalmologie). Acestora li se adauga : dr. Stroe Viorel( Interne), dr. Marin Cristina( Pediatrie), dr. Duta Andreea Cristina( Pediatrie), dr. Paruta Alexei( Chirurgie generala) si dr. Stanimir Oana-Laura( Dermato- venerice).

Citeşte mai departe...Dupa cum arata Spitalul din pozele pe care vi le punem la dispozitie, am spune ca incapatanarea lui Marian Machitescu a meritat si oamenii din zona ii pot fii recunoscatori acestui primar care nu a facut rabat de la niciun efort pentru a le creea confortul si linistea, pentru a le imbunatati starea de sanatate sau, macar, pentru a le mentine o stare buna.

Pentru un poliţist din Chişinău, steagul UE este doar o cârpă albastră…

Citeşte mai departe...De câţiva ani, m-am obişnuit ca, la marile sărbători / comemorări ale fraţilor de peste Prut, să fiu prezent, mai ales că beneficiam de „atenţia” personajului nr.1 al Prahovei, care era nelipsit de la asemenea evenimente, domnia sa fiind un susţinător neobosit, material şi spiritual, al spaţiului românesc dintre Prut şi Nistru. Aşadar, în luna iunie a.c., îmi programasem să fiu prezent la Forumul Economic Transfrontalier de la Bălţi (25-26 iunie), dar şi la manifestările comemorative din 28 iunie din Chişinău. Doream, de asemenea, să văd pe viu cum privesc basarabenii semnarea Acordului de Asociere a R.Moldova la UE. Ei bine, personajul de care aminteam mai sus, mi-a comunicat, sec, că nu mai merge la Bălţi, ca atare am plecat pe cont propriu la Chişinău, unde am fost aşteptat şi sprijinit de doi prieteni buni, prof. Vasile Şoimaru şi jurnalistul şomer Ion Magu. La evenimentul de la Bălţi am renunţat. M-am bucurat, în schimb, de o vizită la Complexul muzeal în aer liber Orheiul Vechi, precum şi de o invitaţie la o lansare de carte zguditoare despre deportările din anii 1941-49: volumul eseu „Veacuri de calvar”, autori: Isidor Doctoreanu, Maria Cultuclu,Ion Daghi şi Boris Vasiliev. Manifestarea, organizată de Cenaclul literar „Ideal” (preşedinte prof.Vasile Căpăţână), a avut loc la Biblioteca Naţională din Chişinău, în prezenţa unui foarte numeros public, printre care şi câţiva supravieţuitori, care au revenit acasă în 1958: Parascovia Ivanov, Valentina Sturza, Gh.Bunescu, Ion Luca, Dumitru Popa ş.a.

În aceeaşi zi de 27 iunie, aveam să fiu însă martor la o întâmplare incredibilă. In scuarul din Grădina Publică ( intrare din Bdul Ştefan cel Mare ), în imediata apropiere a Guvernului, o echipă de muncitori monta drapelele R.Moldova şi pe cel al UE., era doar ziua când la Bruxelles se semnase deja Acordul. Motiv de mare bucurie pentru românii basarabeni, dar nu şi pentru...poliţia locală, reprezentată la faţa locului de către un poliţist în uniformă şi altul în civil (cămaşă albă), care vorbeau între ei. La un moment dat, din gura individului în civil, extrem de intrigat, surprind câteva vorbe scoase din puţul gândirii lui tâmpe, vorbe adresate oamenilor care montau un drapel UE: ce caută, bă, cârpa aia albastră alături de drapelul nostru, daţi-o jos!”. În acest timp, poliţistul în uniformă dădea telefoane, probabil la şefii lui, să vada ce face cu „cârpa aia albastră...”. Spre cinstea lor, oamenii au continuat să-şi vadă de treabă, ignorându-i pe poliţişti, aceştia părăsind scena revoltaţi, cu telefoanele la urechi.

Când butonez aceste rânduri, aflu că şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost urmărit şi blocat în trafic de către o maşină a poliţiei şi una condusă de un civil). Primarul, suspectat că a condus în stare de ebrietate, a fost oprit şi supus testului de alcoolemie. Rezultatul: 00mg/l. De remarcat faptul că individul în civil a fost cel care a alarmat poliţia. El a şi filmat toată această întâmplare care s-a dovedit a fi un fâs. Normal ar fi ca individul să primească o amendă zdravănă pentru alarmă falsă, dar ne îndoim că o va primi. De data aceasta, acţiunea de discreditare a primarului liberal nu a reuşit, dar până la alegerile din toamnă mai e timp. Secera şi ciocanul nu dorm! Asta nu-i democraţie, ci ipocrizie!”, susţine Dorin Chirtoacă, părere pe care o împărtăşesc şi eu, „străinul” de peste Prut.

Motiv de dezamăgire am avut şi la mitingul de doliu organizat în ziua de 28 iunie, la care nu au participat decât membri ai Consiliului Unirii şi simpatizanţi ai unionismului, total vreo 3-4oo de curajoşi, de data aceasta lipsind tinerii platformei civice Acţiunea 2o12. Liderul acesteia, George Simion, a fost prezent totuşi, dar a refuzat să dea un răspuns clar! În aceeaşi zi, şi PL, în frunte cu preşedintele Mihai Ghimpu, a ţinut să comemoreze Ziua Ocupaţiei Sovietice din 28 iunie 1948, manifestare care s-a desfăşurat în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău. Nu era mai bine o acţiune comună cu unioniştii?, întreb şi eu ca prostu’.

Pe parcursul celor cinci zile am avut ocazia să stau de vorbă cu oameni care susţin parcursul european al ţării, dar am întâlnit şi oameni – nu puţini - speriaţi de această perspectivă, care preferă protecţia Rusiei. Am mai văzut manifestări antiromâneşti şi rusofile, oameni care îşi expuneau părerile, rânjind agresiv, la zecile de posturi de televiziune în limba rusă, care domină piaţa media din R.Moldova. Am mai citit în Timpul, şi despre „unii parlamentari care luptă împotriva statului, împotriva Acordului de Asociere, fără ca vreunul dintre ei să fie arestaţi (…), fiindcă suntem o ţară democratică, atât de democratică încât îşi poate pierde independenţa pe cale...democratică”, cum mărturiseşte  Constantin Tănase, directorul ziarului Timpul. O ţară în care moldovenismul antiromânesc este de râsu’-plânsu’ (zicere a lui Nichita Stănescu). Concluzia? Basarabia e pământ românesc, dar păcat că-i locuită de...

Ioan POPESCU

Dati un leu pentru un panaceu…la Biblioteca Judeteana ori Palatul Culturii. Mircea Cosma joaca in fimul asta?

Citeşte mai departe...Revenim la Palatul Culturii si modul in care aceasta entitate culturala de prestigiu este tratata de autoritatile judetene. Este revoltator sa vezi cum spatiul s-a restrans an de an, iar numarul cartilor a crescut cu 300.000 de exemplare. Proportional si logic a crescut si numarul cititorilor care sunt nevoiti sa vina la Biblioteca Judeteana si sa gaseasca un birou sau altul, mutat de pe o zi pe alta. Printre ei se afla un numar important de studenti ai UPG, care nu beneficiaza de o biblioteca proprie.Trebuie sa stiti ca lucrarile de consolidare au inceput in urma cu 11 ani, mai tarziu cu cinci ani decat Palatul de Justitie, care nici acum nu este dat in folosinta. Elena Huides, un cunoscut lichidator, stie ea de ce… Facem referire la Palatul de Justitie pentru ca finalziarea lui ar conduce automat la redistriburirea spatiului destinat acum Curtii de Apel Ploiesti, catre Biblioteca Judeteana. Astfel, angajatii bibliotecii nu ar mai fi nevoiti sa mute cartile dintr-o parte in alta. Poate ca presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, mai coboara din cand in cand de pe soclul pe care s-a pus de unul singur in marea-I megalomanie si, printre doua drumuri ale vinului, se orienteaza spre cultura care zace, la propiu, in Biblioteca Judeteana si, implicit in Palatul Culturii.
E greu sa ii ajunga cineva la nas cu prajina presedintelui Mircea Cosma, dar poate se impiedica domnia sa in prajina si isi infige privirea-i scrutatoare la doi pasi de Palatul din care conduce “destinele” judetene.
Ca o istorioara trist- umoristica , am putea spune ca aceasta consolidare inceputa cu 11 ani in urma, dureaza deja cu doi ani mai mult decat cea care a avut loc in 1921. “ In ultimii patru ani a cam somat lucrarea, dar de cateva luni s-a mai intetit.Sper ca biblioteca sa revina, macar, la situatia de dinainte de segmentare prin cedarea spatiului catre Curtea de Apel. Mi-as dori o biblioteca de sine statatoare, avand in vedere ca suntem in primele 10 pe tara. La numarul de carti si cititori suntem chiar pe locul 5. Marturisesc ca am senzatia ca locuiesc undeva unde nu pot sa decid, ca un chirias”, ne-a spus Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judeteane.
In aceeasi situatie sunt si celelalte ramuri ale culturii care incearca sa se dezvolte in acest Palat al Culturii uitat de autoritatile judetene, mult prea preocupate de de alegeri, de taiat de panglici si de a epata in fata multimii cu fapte care tin de fisa postului.
Ca orice lucrare inceputa la o anumita data, cea de consolidare a Palatului trebuie sa aiba o data finala de predare. Este tinuta intr-un sistem haotic, de care nu raspunde nimeni si nimeni nu stie cand va fi finalizata.  Facem si pe aceasta cale apel la Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean sa isi aplece privirea, atunci cand se intoarce cu picioarele pe pamant, printre muritori, si sa se implice in aceasta problema. Nu de alta, dar institutia pe care o conduce este ordonatorul de credit al Bibliotecii Judetene, care se afla in incinta Palatului Culturii. Daca nu ii cerem prea mult, poate sa scruteze si etajele superioare, poate ii vine vreo idee.
 

Faimosul turn din Pisa are un concurent la Ploiesti

Citeşte mai departe...Blocul ADAMA din apropierea centrului comercial Kaufland din cartierul Vest, poate concura oricand cu faimosul turn inclinat din Pisa Italia. Zeci de trecatori se uita cu gura cascata la faimosul bloc, iar pe buzele tuturor sta intrebarea de ce nu este locuit acest bloc. In urma cu cativa ani de zile, dezvoltatorul imobiliar ADAMA International a inceput constructia unui urias bloc in Ploiesti. Proiectul imobiliat triumfator  denumit Evocasa Uptown Ploiesti, demarat in anul 2009, cuprinde un bloc de 18 etaje cu 180 de apartamente, practic acesta fiind cel mai inalt imobil din localitate."Blocul fantoma" asa cum l-au botezat cetatenii din acea zona, este finalizat pe exterior, dar mai trebuie finalizat si interiorul celor 180 de apartamente. Gurile rele de prin Ploiesti sustin ca blocul cu pricina ar fi inclinat si ca acest maret proiect ar fi abandonat si din cauza crizei economice. Trecatorii cu vederea buna pot observa din orice unghi ca cea mai inalta cladire din oras are o usoare inclinare. Desi dezvoltatorul a investit la greu in acest proiect, blocul avand in componenta o structura solida compusa din mai multi stalpi imensi din beton armat, pe care sunt asezate cele 18 etaje. Cu toate acestea, blocul nu este finalizat, cu exceptia primului nivel si nu se stie cu adevarat cauza nefinalizarii
lucrarilor. Unii pretind ca dezvoltatorul ar fi abandonat lucrarea din cauza gradului de inclinare, iar altii sustin ca devina ar fi criza economica care a dus la nevanzarea celor 180 de apartamente.
 
Demolare sau consolidare ?
Citeşte mai departe...De cativa ani de zile se tot vorbeste despre "blocul fantoma". O parte dintre "specialisti" sustin ca va fi demolat iar altii nici nu gandesc acest lucru. Daca in cele din urma se decide demolarea fratelui geaman din Pisa, demolarea poate fi executata doar prin implozie. Acest lucru ar putea crea si victime colaterale, sa nu uitam ca in imediata apropiere este situat magazinul Kaufland cat si alte cateva proprietati. Existand pericolul ca bucati din beton sa ajunga fie in casele vecine fie in Kaufland, dar sa nu mai zicem de norul de praf care o sa rezulte si care cu siguranta o sa se intinda in mai tot cartierul Vest. Numai punem la socoteala cheltuielile de demolare pe care trebuie sa le suporte dezvoltatorul si pierderile acestuia, care cu siguranta vor fi de ordinul milioanelor de euro. Ar mai exista o solutie salvatoare, dar posibil extrem de costisitoare si care cu siguranta va duce la salvarea blocului cu pricina si la diminuarea pierderilor financiare ale companiei. Consultarea expertilor de la catedra de Geotehnica si Fundatie din cadrul Facultatii de Constructie din Iasi, ar fi de bun augur. Acestia fiind recunoscuti pentru salvarea de la "moarte" a multor blocuri aflate in situatii similare cu cel din Ploiesti. Un exmplu ar fi blocul V6-7 din municipiul Pascani, judetul Iasi, bloc care a fost salvat de la o prabusire sigura. Un alt exemplu ar mai fi blocul din strada Strapungeri Silvestru din Iasi, care la fel a fost reabilitat dupa ce expertii de la catedra de Geotehnica si Fundatie din cadrul Facultatii de Constructie Iasi, au gasit solutiile salvatoare. Nu ar fi rau atat pentru dezvoltator cat si pentru administratia publica locala ploiesti daca si-ar uni fortele in vederea salvarii blocului. Din aceasta afacere vor avea de castigat ambele tabere, prima isi vinde locuintele iar a doua incaseaza taxe si impozite.
P.S. 
Reporterii de la incomodph.ro au incercat in repetate randuri sa contacteze conducerea companiei care detine acest bloc, dar actiunea a fost sortita esecului. Prima persoana vizata de reporterii nostri a fost doamna Cristina Ghita, care politicos ne-a indrumat sa luam legatura cu doamna Alina Necula de la Bucuresti. Aceasta din urma ne-a rugat respectos sa-i transmitem pe email intrebarile referitoare la situatia in care se afla "blocul fantoma", urmand ca in cateva zile sa primim raspunsul oficial. Editorul publicatiei online, a decis publicarea materialului in forma actuala urmand ca in ziua cand vom primi si pozitia oficiala a celor de la Adama sa revenim cu noi amanunte.  

“Dacia Martial Arts”, clubul in care Kaisendo este mai mult decat un stil de karate

Citeşte mai departe...De ani de zile imi doream sa vad pe viu un concurs de karate, dupa ce urmarisem cu sufletul la gura filmele de actiune in care personajul pozitiv, specialistul in arte martiale, castiga orice lupta. Sambata trecuta s-a ivit prilejul si la orele 10.00 eram la Sala Doroftei unde eram nerabdator sa vad karatisti unul si unul. Nu stiam foarte multe despre acest concurs, decat unde avea loc si la ce ora incepea. Am intrat in sala increzator si prima imagine m-a speriat. Am vazut o multime de copii imbracati in kimono-uri care ascultau cu sfintenie ceea ce le spunea antrenorul. Treptat, mi-am dat seama cat de important este acest concurs pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani si in egala masura pentru parintii lor, care vibrau de emotie la fiecare lovitura data sau primita de micutii lor. Cred ca am vreo cinci ore admirand devotamentul si respectul particpantilor pentru artele martiale.

Am plecat spre casa cu gandul de a face o stire despre concurs, dar pe parcurs mi-am dat seama ca vreau sa stiu mai mult despre disciplina la care si-au disputat medaliile micutii karatisti. Stilul de lupta pe care l-am vazut a fst la fel de nou pentru ca si concursul in sine. Se numeste Kaisendo si veti afla mai jos, chiar de la Senpai Gabriel Georgescu, cel care conduce antrenamentele Clubului “Dacia Martial Arts” alaturi de celalat fondator Robert Lascar. Ca sa nu va mai tin in tensiune, va spun ca am luat decizia de a ma deplasa la un antrenament acum doua zile, la sala de sport a Scolii Rares Voda.

Sa-l cunoastem pe Senpai…

Inainte de toate ar trebui sa va spunem ca acest stil denumit Kaisendo este un sistem de lupta care contine Ju- Jitzu, judo, karate, kobudo ( lupta cu armele, in special nunceag). Vorbim aici despre un stil foarte pragmatic, un Ju-Jitzu mai dur, unul poltieinesc am putea spune, care te obliga, in rigorile legii sa reactionezi asupra unei agresiuni asupra ta. “Te opreste din a rani foarte rau adversarul, dar nici nu te lasa sa te joci cu el. Solutia este foarte simpla, directa si cat mai repede la sol. Am ajuns la o maturitate si trecand peste ceea ce vedem in filme, Kaisendo este mult mai aproape de realitate. Practic, pentru cei care vin in sala, cei care constientizeaza ce reprezinta acest stil, totul devine foarte usor. Daca respecta punctele de energie ale adversarului, nu vor avea probleme. Artele martiale te obliga sa ai o atitudine, ceea ce este cel mai important. Atitudinea si respectul intr-un dojo sunt lucrurile determinante”, descrie senpai Gabriel stilul Kaisendo pe care il stapaneste dupa multi ani de antrenamete.

Clubul “Dacia Martial Arts” este deshis in Ploiesti de anul trecut, pana la momentul deschiderii activitatea fiind defasurata pe vechiul club al senseiului Cristian Badila, cel care l-a intruit si pe Gabriel Georgescu si Robret Lascar, actualii detinatori. “Am ales numele pentru ca noi credem intr-o istorie a romanilor care nu e chiar cum apare in carti. E mult mai frumoasa si ne mandrim cu ea, de-asta am ales Dacia in titulatura clubului”, mai spune, ca un roman adevarat, Gabriel Georgescu.

Campionii sunt si ei in sala

Citeşte mai departe...Am aflat ce era mai important despre stilul de lupta, club si senpai. Acum e randul copiilor, printre care se afla cativa campioni nationali, pe care ii vedeti in poza. Ii enumeram aici pe Robert Sarboiu, Petre Amariei, Eduard Radu, Daniel Damian, Antonio Dragutescu, Cristi si Andrei( regret ca nu le-am retinut numele de familie), precum si singura fata din grupul campionilor, Ana- Maria Pop. Din poza lipsesc alti doi evidentiati de senpai si anume Bogdan Stanescu si Claudiu Radoi, care au absentat de la antrenament din motive obiective. Nu putem trece cu usurinta peste faptul ca senpai Gabriel Georgescu si Ana-Maria Pop vor participa in septembrie la Campionatele din Peru, de unde speram sa se intoarca cu medaliile de aur. Nu de alta, dar altfel nu-i primim in tara. Era o gluma, ca nu vreau sa ma trantiti pe vreun dojo cand ma prindeti. IN scurt timp a inceput antrenamentul care, pe mine unul m-a incantat vazand la un loc armonia si disciplina, tinute strans in mana de senpai.

Liniste, a inceput antrenamentul

Cum spuneam, gata… a inceput antrenamentul, asa ca faceti liniste, copiii se concentreaza. Te uiti la ei si nu-ti vine sa crezi cat de agili sunt desi unii dintre ei nu depasesc varsta de sase ani. Genoflexiuni, flotari, scheme de lupta. Ma uit si regret ca nu am si eu un kimono sa ma bag la miscare. Rapiditatea si sincronizarea perfecta sunt uimitoare pentru acesti copii, care sunt adusi de parinti, in primul rand, pentru disciplina. Am reusit sa aflam povestea unuia dintre ei, un baietel de sapte ani, care pana sa ajunga la sala nu reusea sa se imbrace de unul singur, iar la finalul antrenamentului tatal sau era atat de fericit ca nu mai accepta sa il ajute la imbracat. Ai gresit platesti, nu te-ai instruit bine platesti. Cum? Prin flotari si genoflexiuni. Mi-a ramas in minte o faza haioasa. Dupa nu stiu cate serii de flotari si genoflexiuni, antrenorul a intrebat daca a obosit cineva si daca da sa ridice mana. Sperand la intelegere, micutii care au ridicat mana au primit ordinul de a mai baga inca 10 flotari. Nimeni nu s-a plans si au executat ordinul cu sfintenie, probabil regreteand in gand ca au ridicat mana.

Alaturi de acesti copii erau prezenti la antrenament si doi tatici, care s-au antrenat cot la cot cu ai lor copii, fara sa cracneasca si ei la ordinele antrenorului.

E si normal sa se antreneze cu atata sarguinta, pentru ca ii asteapta pe toti sase competitii in acest an, care mai de care mai solicitante. Toti cei 25 de practicanti, unii cu centuri galbene, altii cu centuri verzi sau albastre, probabil, se viseaza din nou pe podium, asa cum s-a intamplat la concursul de sambata trecuta. Pentru a indeplini acest deziderat, orele de munca nu se contorizeaza, ci doar atingerea perfectiunii. Au trecut deja doua ore si nici nu stiu cand. Antrenamentul s-a incheiat, copiii sunte fericit, dar obositi, la fel ca si parintii lor care ii admira pentru ca ii fac mandri de performantele lor. Dar, in primul rand, de rspectul si disciplina pe care o dobandesc prin practicarea Kaisendo.

Pentru ca nu mi-au parvenit imaginile de la premierea de sambata si nici rezultatele concursului, va las sa vizionati materiale filmate atat la antrenament cat si in timpul competitiei.

Antrenament:

Concurs:

Peste 600 de detinuti au avut parte de clipe de amor in camera intima

Citeşte mai departe...Partenerii necasatoriti beneficiaza de doua ore de intimitate. Cei casatoriti pot petrece doua zile in camera intima. Aprobarile se dau dupa un regulament bine stabilit

Peste 626 de persoane private de libertate, au primit anul trecut aprobare de la conducerea Penitenciarului Ploiesti pentru a folosi “camera intima” a unitatii. In acest sens au fost facute cereri pentru vizite intime, durata intalnirii variind intre doua ore si 48 de ore. “Anul trecut, pentru intalniri de doua ore au optat 599 de persoane private de libertate, iar pentru relatii de 48 ore au facut cerere un numar de 27 de persoane”, a spus inspectorul de principal, responsabil cu mass media din Penitenciarul Ploiesti, Cristina Comnea. Conform regulilor interne, nu orice detinut poate sa-si aduca prietena sau sotia in camera intima. Ca sa poata beneficia de doua ore de intimitate, amorezii trebuie sa demonstreze ca inainte sa ajunga dupa gratii, au avut o relatie de cel putin sase luni, iar acest lucru se face printr-o declaratie pe proprie raspundere. Privilegiati sunt insa detinutii casatoriti, pentru ca in loc de doua ore, petrec doua zile in camera intima. In primele doua luni a acestui ani, camera intima din Penitenciarul Ploiesti a fost vizitata de putini detinuti. Detinutii au si gasit solutii de a beneficia mai repede de progrumul "vizita intima". Acestia, divorteaza si se recasatoresc de mai multe ori si conform regulamentului proaspeti insuratei beneficieaza de 48 de ore de intimitate. In acest sens, in penitenciarul Ploiesti sunt inregistrate cazuri ce este drept putine la numar, in care detinuti au si cate sase casatorii la activ.

Conditii de acordare a vizitei intime

In anul 2012, in Penitenciarul Ploiesti au fost oficiate un numar de 29 de casatorii. Numarul casatoriilor din 2012 este net superior numarului de casatorii din anul anterior.

Pot beneficia de camera intima persoanele private de libertate care sunt condamnate definitiv si sunt repartizate intr-un regim de executare a pedepselor privative de libertate, nu sunt cercetate sau in curs de judecata in alte cauze penale, daca exista o relatie de casatorie dovedita prin copie legalizata a certificatului de casatorie, sau, dupa caz, o relatie de parteneriat similara relatiilor stabilite intre soti (concubinaj). Se "califica" pentru vizita intima acei detinuti care nu au beneficiat, in ultimele trei luni anterioare solicitarii vizitei intime, de permisiunea de iesire din penitenciar, cei care nu au fost sanctionati disciplinar pe o perioada de sase luni sau daca participa activ la programele de educatie si interventie psihosociala ori la activitati productive.

Sex protejat, cu prezervative date de Penitenciar

Conform procedurii acordarii vizitei intime, intalnirea este aprobata de directorul Penitenciarului Ploiesti la solicitarea scrisa a persoanei private de libertate. Partenerul sau partenera are obligatia, sub sanctiunea prevederilor art. 309 din Codul Penal, sa se informeze reciproc cu privire la existenta unei boli venerice sau a sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA, intocmind fiecare o declaratie pe propria raspundere despre aceasta informare. Declaratiile se depun la dosarul individual al persoanei private de libertate. Pentru mai multa siguranta, unitatea de detentie pune la dispozitia amorezilor mijloace de protectie si materiale de informare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.  In prezent, Penitenciarul Ploiesti are o capacitate de 684 de paturi si circa 780 de detinuti sunt cazati aici. In anul 2012, persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului Ploiesti, au facut un numar de 12 544 de cereri solicitand diverse lucruri, aprobari si beneficii, iar conducerea unitati a aprobat doar 11264 de cereri ale detinutilor.

O stradă de coşmar

Citeşte mai departe...La ora actuală, una dintre străzile importante ale municipiului Ploieşti, redenumita Constantin Brezenu (fostă Gloriei) s-a transformat, pe nepusă masă, în una de coşmar. Deşi autoritaţile locale au fost sesizate în multiple rânduri de probleme care nu sunt la locul lor, răspunsul organelor abilitate a picat în felul urmator: aveţi răbdare pana în martie ori aprilie. Mai pe şleau spus, atunci este posibilă cosmetizarea acesteia.

Până una-alta, însa, aseară, în jurul orei 19:30, o mămică neglijentă preţ de câteva minute cât a stat de vorbă cu o fostă colegă de servici, prezentă la randu-i cu copilul în zonă, a înmărmurit la un moment dat. Ţipetele sale au atras imediat atenţia trecătorilor. Lăsat nesupravegheat, micuţul său de patru anişori a căzut într-un canal descoperit (foto alăturat), lăsat în paragină de cei care trebuiau sa se ocupe din timp de el. Norocul (dacă îl putem numi asa) copilului a fost că, bine înfofolit, tipic sezonului rece, a amortizat din căderea în gol. Ambulanţa prezentă, culmea, chiar în dreptul blocului cu pricina, 25, dar pentru un cu totul alt caz, i-a acordat baieţelului îngrijirile de rigoare. Însă mama acestuia s-a jurat că va merge până în pânzele albe pentru ca cineva sa fie tras la raspundere pentru acestă nefericită întâmplare.

În altă ordine de idei, această stradă Constantin Brezeanu geme de incompetenţa unora ori indiferenţa altora. În partea nordică, taximetriştii stau uneori şi pe Aleea Pichetului, lăturalnică, deşi nu au voie, pe la mijlocul străzii fiecare îşi parchează maşina cum vrea, obturând trotuarul (cum arată şi imaginea alăturată), în timp ce zona apropiată restaurantului Caraiman este plină de gropi şi denivelări. Ca de altfel şi perimetrul apropiat Cimitirului Viişoara, unde trebuie sa faci veritabile slalomuri pentru a nu te afunda în “plombele de asfalt” tasate destul de prost, iar acum deteriorate până aproape de punctul maxim. Şi toate acestea, reţineţi, într-o zonă locuită de importanţi reprezentanţi ai Poliţiei locale, consilieri ori înalţi magistraţi. Aproape fără cuvinte.

Citeşte mai departe...Citeşte mai departe...Citeşte mai departe...

Magazinele cu bijuterii din Ploiesti isi pierd clientii. Casele de amanet se imbogatesc

Citeşte mai departe...Criza economica se simte si in cazul micilor afaceri ce au ca principala activitate vanzarea bijuteriilor din aur si argin. Administratorii acestor afaceri inregistreaza pierderi semnificative. Vanzarile au scazut fata de anul trecut sau de anul 2011, chiar si cu 50 la suta. Daca in anii trecuti, ploiestenii nu se gandeau de doua ori inainte sa cumpere o bijuterie din aur, argint, cu pietre semipretioase sau din zirconiu, in prezent, acestia nu cheltuie sume exorbitante pentru achizitionarea lor. Cei mai fideli clienti au ramas pasionatii de bijuterii, cu venituri peste medie, care le cumpara fie din pasiune, fie pentru a le pastra pentru zile negre, pentru ca nu au incredere in depozitele bancare. Daca in anii trecuti, ploiestencele cumparau inele si bratari cat mai voluminoase, cu pietre

semipretioase, de cateva grame, acum, media vanzarilor este de doar 1,5 grame pentru o bijuterie. Inelele sau cerceii din aur de 18 karate au devenit deja o amintire, cele mai cautate bijuterii de acest fel fiind cele de 14 k. Administratorii magazinelor de profil sustin ca in unele zile, nu vand nicio bijuterie, desi pretul pentru un gram de aur este acelasi fata de cel de anul trecut, iar gama este variata. "Lumea nu prea isi mai permite sa cumpere bijuterii scumpe, de cateva mii de euro, pentru ca piata de desfacere nu prea mai exista, iar in prezent totul se scumpeste. Clientii fideli sunt din ce in ce mai retinuti, cumpara bijuterii pe care le pastreaza in familie ca si depozite pentru zile negre. Cei care mai vin mai rar si cumpara prefera bijuterii cat mai usoare, dar voluminoase si ieftine. Se vand bijuterii dintr-o gama variata, cele mai multe fiind inelele de logodna. Nu poti sa te gandesti la scaderea pretului", a spus, unul dintre bijutierii din Ploiesti.

Casele de amanet isi imbogatesc patronii

Chiar daca si la casele de amanet nu se mai inghesuie clientii ca in anii de glorie, aceste afaceri mai stau deocamdata in "picioare". In aceste vremuri de criza, tot mai multi ploiesteni renunta la obiectele de valoare de prin casa. Pentru a face ros de un ban si fara prea multe batai de cap, ploiestenii isi amaneteaza bijuteriile. Acest lucru nu duce decat la imbogatirea celor care detin o astfel de afacere. "Sunt multumit de cum imi merge afacerea acuma in aceasta perioada de timp, chiar daca clientii sunt mai putini fata de anii trecuti sunt bucuros ca afacerea inca mai merge", a spus unul dintre proprietarii de Casa de Amanet din Ploiesti.

Incurajator. Dialog constructiv intre reprezentantii romilor si institutii!

Citeşte mai departe...In comuna Barcanesti, traiesc aproximativ 386 de familii rome. Dintre acestea, 48 beneficiaza de ajutor social. Un procent incurajator, am zice noi.

La primaria comunei, isi desfasoara activitatea un expert local, ales, care se ocupa exclusiv de toate problemele acestei comunitati importante ca numeric, si nu numai, pentru Barcanesti. Cu domnul Dan Nicolae am vorbit mult si am aflat lucruri pe care, recunosc, ca nu le stiam inainte, nu le acordasem suficienta incredere sau, pur si simplu, eram prea influentat de prejudecatile la adresa acestei etnii.

Din discutiile purtate, am putut astfel sa-mi fac o imagine pozitiva si sa imi dau seama ca nu totul referitor la viata romilor este asa cum se prezinta sau cum credem noi.

De-a lungul timpului, cu sprijin si din partea primariei si a institutiilor locale, domnul Dan Nicolae a demarat multe proiecte pentru comunitatea roma din Barcanesti. Proiecte care pot constitui adevarate modele si pentru alti experti sau reprezentanti ai romilor din judet.

Atentia cea mai mare a fost acordata educatiei si cresterea gradului de constientizare a necesitatii educatiei printre romi. Familiile au fost incurajate si ajutate sa-si trimita copiii la scoala. In fiecare saptamana, domnul Nicolae, verifica gradul de absenteism al copiilor romi si, de fiecare data, ia masuri. Nu sunt tolerate absentele sau comportamentele antisociale.

„Educatia este singura cale prin care si noi ne putem ridica si putem face ceva in viata. Iar copiii trebuie sa vada asta si sa fie ajutati sa invete.”, este de parere domnul Nicolae.

Rezultatele bune nu au intarziat sa apara. Din Barcanesti sunt copii romi la licee, la facultati.

Pe langa educatie, s-a acordat si se acorda o atentie si sanatatii romilor din Barcanesti, prin diferite programe. Lista de proiecte este lunga si interesanta.

Probleme insa exista in continuare. Una din ele este si aceea a faptului ca 20 de familii de romi din Barcanesti nu beneficiaza de energie electirca. Asta intr-un secol in care tehnologia a atins un varf. Mai poti face educatie la lumanare?

Pentru rezolvarea acestei probleme, domnul Nicolae a facut numeroase demersuri. Recunoaste ca a fost sustinut si de primar si saluta deschiderea prefectului caruia i-a adresat doua memorii, in urma carora se asteapta o intalnire intre reprezentantii romilor, prefect si reprezentanti ai Electrica. Impedimentul cel mai mare este acela ca aceste familii nu detin niciun titlu de proprietate asupra spatiului in care locuiesc si, de aici, problemele inerente de racordare la reteaua de energie electrica. Prin intalnirea propusa de prefect, se asteapta gasirea unei solutii convenabile pentru toti, in asa fel incat si acesti oameni sa poata beneficia de minimumul de confort, specific vremurilor in care traim.

Niciun proiect si nicio initiativa, oricat ar fi ele de bune, nu pot avea succes la lumina lumanarii.

Va vom tine la curent cu privire la solutionarea acestei probleme, cat si cu alte proiecte ce se vor derula in Barcanesti, si nu numai, pentru comunitatea roma.

Newsletter

  1. Comentarii
  2. Noutati
  3. Top Stiri

Facebook

Statistici

Vizitatori
1060
Articole
3420
Număr afișări articole
7429124
Vizitatori

Statistici

Azi202
Ieri476
Saptamana678
Luna8819
Total2738010

Currently are 58 guests and one member online

Sondaj

Sunteti multumit de primarul ADRIAN DOBRE?

Conect

Parteneri

Telefoane utile

Apel unic de urgenta
112
CJ Prahova
0244/597171
IPJ Prahova
0244/595.340
Garda de mediu
0244/544.495
Ag. Ptr. Protectia Mediului
0244 / 544.134
Telefonul primarului
0800.800.884
Protectia consumatorului
0244/ 576.436
Prefectura Prahova
0244/ 51.45.45
Electrica
0244/ 929; 0244/ 405.701
Distrigaz
0244.597.786
Apa Nova
0244.407.600
Anticorupţie
0800.806.806

Autentificare

Copyright © 2018 INCOMOD. Ziar on line din Ploiesti, din Prahova, din Romania!. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.