La Yazaki se moare usor. O femeie de 37 de ani a decedat imediat ce a ajuns acasa dupa schimbul II. Sindicatul doarme linistit!

f_200_200_15658734_00_images_2012_anchete_yazaki.jpgNu e un secret pentru nimeni ca in Romania, companiile multinationale, unele, daca nu toate, functioneaza dupa principiile solide ale capitalismului. Exploatarea omului de catre om poate fi o coordonata in obtinerea profitului, cu atata mai mult cu cat sindicatele, de multe ori, se dau un pas inapoi in fata angajatorilor.

Din nefericire, ceea ce veti citi face referire la un caz tragic, care a avut loc in data de 18 ianuarie 2013, la SC Yazaki Romania SRL, cu sediul in Ploiesti, Parcul Industrial Ploiesti.

Norma de munca e infioratoare. La 37 de ani a cazut la datorie

In acea seara fatidica de 18 ianuarie, Mariana Stancu, din Cornesti, judetul Dambovita, angajata a firmei Yazaki a plecat de la schimbul II si, la putin timp dupa ce a ajuns acasa, imediat dupa ce si-a pus mancarea la incalzit, a decedat. Femeia, in varsta de 37 de ani, avea doi copii minori in ingrijire si fusese parasita de sot de patru ani. Am luat legatura cu cativa colegi de-ai ei, care ne-au spus stresul la care sunt supusi angajatii, normele de munca pe care trebuie sa le indeplineasca sunt inumane, iar oboseala devine cronica. Punctul de vedere al doamnei Carmen Petre, care raspunde de Protectia Muncii in cadrul Yazaki, in legatura cu suprasolicitarea angajatilor, prin o normare inumana este ca: “Asta trebuie intrebat la resurse umane. Norma la cablaje nu stiu sa va spun, pentru ca este variabil, e in functie de comenzi. Ma informez si va spun”. Pe de alta parte, acest caz nu a ajuns in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca, din informatiile pe care le avem direct de la sursa. Singura scuza a celor de la Yazaki ar fi aceea ca femeia a murit in casa. Daca s-ar fi intamplat in timpul transportului asigurat de angajator atunci ar fi fost considerat accident de munca. Solicitam ITM-ului pe aceasta cale sa verifcie norma de munca angajatilor si sa vada daca e aplicabila fizic. Din cate am reusit sa aflam, nu numai ca este supradimensionata aceasta norma, dar se vrea tot mai mult. Mi s-a dat un exemplu:  Norma unul om de la confectii clabluri( sper ca am inteles corect) este de 2000 de fire/ ora, iar conducerea a decis, recent, ca un angajat poate trece la o norma de 4000 de fire/ ora, la doua masini, respectiv cate 2000 la fiecare masina. Daca aceste lucruri sunt reale, atunci sunt de-a dreptul inumane conditiile de munca din Yazaki.

Mortul e de vina, in opinia responsabilului cu Protectia Muncii din Yazaki

Carmen Petre a incercat sa directioneze responsabilitatea decesului Marianei Stancu, chiar in spinarea acesteia si sa scoata basma curata Yazaki Romania SRL. “Conform evaluarii de risc care se face, toate posturile de lucru sunt echilibrate, deci nu exista excese, sa spunem ca e un post solicitant, unul fata de altul. Deci doamna a lucrat pe o linie de productie, era pe post de asezare, parca, nu stiu exact. Deci o linie de productie are in jur de 40 de oameni si repartitia sarcinilor de munca <<sunt echilibrate>> pe toaste posturile. Se face control periodic pentru a preintampina imbolnavirea oamenilor si chiar doamna fusese programata pe 24 ianuarie. A fost gasita cu tensiune, atat. Era programata la cardiologie si la un examen de sange. Iar alte probleme chiar nu am avut din partea ei, vreo plangere si nimic. Nimeni nu stia, am investigat, am intrebat liderul, am intrebat colegi. Am inteles ca avea mari probleme pentru ca de patru ani o pararsise sotul si ducea singura povara cresterii celor doi copii. Din banii ei facea tot.  Avea transportul asigurat, nu poti sa spui ca era un stres naveta, era cu masina companiei. Am stat de vorba cu familia ei cand am fost la inmormantare si am concluzionat ca e vorba de problemele ei cu despartirea de sot”, ne-a declarat, telefonic Carmen Petre, care ne-a promis ca ne contacteaza inapoi ca sa ne dea numaruld e mobil al directorului de Resurse Umane, Mihaela Cozea care, pare-se, era mai in tema. Asteptam de azi dimineata sa sune inapoi si asteptam degeaba. Din dispozitia directorului de resurse umane  au fost dati afara un numar de 27 de persoane. Pe surse am aflat ca Mihaela Cozea le-a transmis ca nu cobteaza daca semenaza desfacererea contractului de munca, pentru ca oricum le va fi trimis prin posta, acasa. Din cate se pare, cei care au fost dati afara au intrat intr-un program de curatare a Yazaki, care vizeaza numai persoanele depistate ca fiind bolnave sau supecte de a fi bolnave.

e-a umplut de respect Carmen Petre, care ne-a spus ce sacrificii a facut Yazaki pentru cei doi copii si familia Marianei Stancu, mai ales ca era vorba despre o familie monoparentala: “I-am dat trei salarii si ajutor din partea salariatilor,care au strans ca si coleg, omeneste. I-am dat cumnatei, personal, in mana, suma de 7.000 de lei. Chiar ne-am propus ca de Pasti sa imbracam copiii, sa-I mai ajutam pe copii. Chiar am vorbit cu managerul de resurse umane si este si de acord. Adica pe parcurs sa ajutam direct copiii” . Ideal ar fi sa ajutati oamenii cat sunt in viata, nu dupa ce au murit!

Speram ca acest articol sa ajunga la familia Marianei Stancu si sa fim informati daca cei de la Yazaki se vor preocupa de cei doi copii minori, unul de 12 si celalat de 14 ani, ramasi acum si fara mama si fara tata.

Liderul de sindicat, Costin Aldescu, paralel cu problemele din Yazaki

Cel mai indreptatit sa ne dea un punct de vedere este Costin Aldescu, liderul de sindicat al angajatilor de la Yazaki Romania SRL. Din discutia pe care am avut cu acesta, am retinut ca nu prea era in tema, deoarece de-abia s-ar fi intors din spital. Era in tema cu disponibilizarea celor 27 de persoane, dar habar n-avea de moartea Marianei Stancu despre care nu avea certitudinea ca ar fi membru la sindicatul sau. Pentru Aldescu am avut o singura intrebare, daca tot spunea ca nu stie de deces: Este sau nu este supralicitata norma de munca la Yazaki?

Raspunsul liderului de sindicat a fost halucinant: “ N-as putea sa va zic daca e supralicitata norma de munca. Legea nu mai da voie sindicatelor sa aibe puncte de vedere asupra normelor. Acestea sunt apanajul angajatorilor”. In aceste conditii nu ne mai mira ca viata oamenilor din Yazaki nu valoreaza doi bani pentru conducerea sindicatului in egala masura cu a angajatorilor. Stim ca Aldescu are probleme de sanatate si ii uram numai bine, dar un asemenea raspuns ridca mari semne de intrebare cu privire la modul in care le sunt aparate interesele sindicalistilor din Yazaki. Acum a  murit o femeie de 37 de ani, Carmen Petre invoca problemele familiale, Aldescu invoca faptul ca normarea este apanajul angajatorului. Copiii acelei femei au dreptul sa mai invoce ceva?

Claudiu Stoica, liderul Sindicatului Bergenbier il contrazice pe Aldescu

f_200_200_15658734_00_images_2012_anchete_claudiu_stoica.jpgRaspunsul liderului sindicatului Yazaki ne-a bulversat, asa cum spuneam. Am vrut sa vedem daca normarea muncii este apanajul angajatorului si atat. Claudiu Stoica, liderul Sindicatului Bergenbier si director al Departamentului Sindicate, Protectie Sociala si Resurse Umane din cadrul Grupului de Dialog Social si Civic din Romania( G.D.S.C.R) ne-a explicat, cu lux de amanunte, exact contrariul a ceea ce ne-a spus Aldescu.

“Referitor la normarea muncii, un sindicat din orice societate comerciala din Romania, poate stabili clar regulile dupa care se desfasoara activitatea. Orice lege din Romania, inclusiv Codul Muncii, Legea Dialogului Social, toate au caracter minimal. De la acestea incolo tine de societate si de sindicat ce conditii de munca se stabilesc. Fie ca vorbim despre normarea muncii, despre programul de lucru, orice altceva care tine de angajatul pe care sindicatul il reprezinta, trebuie negociat. In cazul firmelor care desfasoara activitate cu caracter repetitiv, cum e cazul Yazaki, aici clar se pot discuta masuri de normare a muncii si de impartire a programului de munca, astfel incat pauzele sa fie mai dese. Asta, de fapt, se si specifica in programul cu munca repetitiva. Orice argument adus in favoarea angajatului este binevenit in contract. Nu trebuie neaparat sa ne raportam la un program de munca. Fiecare loc de munca are specificul lui. Cand exista un sindicat, sigurul raspunzator pentru cei care fac parte din sindicat este…sindicatul . El trebuie sa fie scutul intre angajat si angajator, el este singurul care poate sa apere interesul, mai ales ca traim intr-o perioada si intr-o societate in care, pe noi, legile, nu prea ne ajuta ca angajati”, ne-a spus Caludiu Stoica( vezi foto)

G.D.S.C.R, prin interemediul directorului Departamentului mentionat, Claudiu Stoica vrea sa se implice in cazul Yazaki si peste tot unde sunt probleme pentru sindicalisti. “Cei 27 de angajati care au fost dati afara vor fi aparati de Grupul de Dialog Social si Civic din Romania, prin departamentul pe care il conduc. La fel le vom apara interesele si celor care acum sunt in sindicatul Yazaki si simt ca nu le sunt respectate drepturile. Cei care se simt lezati in drepturile lor sa intre pe site-ul www.gdscr.ro unde au toate datele de contact ale Grupului si sa ne contacteze”, a mai adaugat Stoica.

Comentarii   

0 #20 mariademja 16-11-2017 20:11
Bună ziua, doamnă și domnule

Mă adresez tuturor persoanelor care au nevoie de ele pentru a le acorda împrumuturi de bani de la 5.000 € la 7.200.000 € tuturor persoanelor care pot să le ramburseze cu o rată a dobânzii de 3% pe an și o întârziere de la 1 la 20 de ani, în funcție de suma solicitată.
Fac asta în următoarele domenii:
- Imprumut financiar
- Ipoteca
-Împrumut de investiții
- Credit auto
- Datoria de consolidare
- Răscumpărarea creditului
- Împrumut personal
- Ești blocat
dacă aveți într-adevăr nevoie, vă rog să-mi scrieți pentru mai multe informații.
Contactați-mă prin e-mail:
Vă mulțumim pentru înțelegere
Citat
0 #19 mariademja 16-11-2017 20:10
Bună doamnă și domnule.
Sunt un internațional special care oferă orice fel de împrumut pe plan internațional.
Oferta mea de împrumut este serioasă, rapidă și fiabilă. Aveți posibilitatea de a împrumuta între 5000 și 50.000.000 de euro pentru a vă rezolva diferitele probleme financiare. Perioada de rambursare variază între 1 și 20 de ani
Pentru orice alte informații, vă rugăm să mă contactați la:
cordial
Citat
0 #18 mariademja 16-11-2017 20:08
Buna ziua doamna si doamna
Privind pentru finanțarea afacerilor, finanțe personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, numerar student, consolidarea datoriilor, numerar, numerar incert, capital de risc, etc ... Sunteți în locul potrivit, noi contactați acum pentru mai multe informații.

Numele tau:
Țara dvs.:
Adresa dvs .:
Numărul de telefon:
Venit lunar:
Durata creditului:
Suma împrumutului:

Email:
Citat
0 #17 Dobrescu M. 27-01-2017 19:41
Contrar legilor romanesti, la Yazaki nici macar sa demisionezi nu poti. Pentru demisie exista un formular pe care sefii de multe ori refuza sa ti-l dea. Apoi, ca sa poti demisiona muncitorii nestiutori sunt mintiti ca demisia trebuie semnata de sefi. Auzi, ce porcarie. Se munceste pana la leşin, asa ca oamenii sunt toti bolnavi de nervi. Sclavie japoneza aplicata de sefi romani. Inspectorii de la ITM sunt ori mintiti, ori mituiti. Se profita de orice prilej ca sa nu se mai dea tichetele de masa, inclusiv de concediile medicale ale angajatilor. Stiu asta chiar de la un angajat din fabrica de la Urlati. Daca auziti pe cineva ca vrea sa se angajeze acolo spuneti-i ce-l asteapta. Mai bine la cersit decat la Yazaki.
Citat
+1 #16 coco 28-08-2015 14:25
Ce za zic,e un dezastru ce se intimpla in fabricile din ro. In ziua de azi ai ajuns sa nu mai fii om ci robot.dar si oameni sunt devina ca accepta injosirea in ultimul hal si tot timpul sunt citiva care sa arate cine sunt iei dar nu va lasati intimidati de acestia ca va da afara ca doar nu va da afara din lume.parerea mea ca prosti care care vor sa arate cine sunt iei sunt niste tarani fara cultura. eu in locul vostru ias pune la respect pe astia ( datile in bot la astia dar sa nu uite )
Citat
+2 #15 Gabi 22-04-2015 12:15
Au auzit ca cei de la Yazaki, vor sa deschida o fabrica si la Braila. Am depus un cv pentru iubita mea, dar din comentariile pe care le-am vazut,nu as mai lasa-o sa mearga la astia.
Citat
+7 #14 Cetatean Ploiesti! 31-01-2015 12:16
Eu Lucrez la Ceva Logistic in Ploiesti West PArk ,sunt recrutat de catre LUGERA & MAKLER SRL si lucrez in Supermarket (magazie) la Yazaki.
Se munceste pe branci! Ai norma,care de obicei se dubleaza,pauzele nu sunt respectate,conditiile igienico-sanitare nici atat. Cand se anunta Audit,atunci se face curatenie luna,angajatii sunt amenintati ca v-or fii dati afara daca nu mentin curatenia macar 3 ore pana dispar astia parca invitati la Cina,nu se inspecteze. Asadar..LA ce sa ne asteptam? Conducerea doarme pe banii nostri,sclavii muncesc si aduc tot profitul,Inspectorii jumulesc si ultima bucatica de carne dupa ciolan iar angajatii se bat pe oasele deobicei stoarse de maduva de catre cei in putere!
Citat
+10 #13 Nixon 24-12-2014 23:14
Am vazut un anunt ca ar deschide si in Braila o fabrica insa parerea mea este ca v-a da chix...si nudi cauuza managementului defectuos ci din simplul fapt cum se prezinta situatia departamentului resurse umane vis-a-vis de exploatarea omului in fabricile Yazaki Group.Din punctul meu de vedere braileanul e dintr-o bucata..."il respecti,il platesti iti munceste".Oamenilor deja angajati acolo ar trebuii sa le vina mintea la cap si sa apeleze instanta pentru ca nu traim in evul mediu sa mai suportam statutul de sclavi acum vorbim de valori europene.Dragii mei accesati intrararea catre tribunalele din Romania pentru ca aveti dreptul la dreptate.Fi-ti uniti,fi-ti Romani cu demnitate!
Citat
+12 #12 Angazat Yazaki 29-08-2014 08:26
Ramaneti fratilor acasa sau cautati in alta parte..viata la Yazaki e un calvar si sclavie fara pic de omenie sau rusine..salarile promise sunt egale cu 0 iar in fiecare luna gasesc motive sa taie din ele..mor oamenii ptr ca toti sunt o apa si un pamant..de la sindicat la oamenii de la medicina care stiu de situatiile de nedescris de acolo dar le sunt inchise gura cu amenintari sau alte "bonusuri"...si verificarile facute de protectia muncii sunt de fatada. Vin pe o parte si doar trec razant prin fabrica sau lasa declaratii pe care le completeaza tot sefia.
Citat
+8 #11 Eugen Cristescu 15-08-2014 06:00
Citez pe mihai:
yazaki e cea mai josnica fabrica din cate au existat. azi mi-am dat demisia si ma simt mai linistit. hienele de la conducere cum te prind slabit, te incoltesc. nu ai ce sa faci acolo. muncesti si taci sau vorbesti si pleci.

Revin cu intrebarea: Liderul de sindicat ce pazeste?
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

  1. Comentarii
  2. Noutati
  3. Top Stiri

Facebook

Statistici

Vizitatori
1060
Articole
3420
Număr afișări articole
7429188
Vizitatori

Statistici

Azi208
Ieri476
Saptamana684
Luna8825
Total2738016

Currently are 78 guests and one member online

Sondaj

Sunteti multumit de primarul ADRIAN DOBRE?

Conect

Parteneri

f_145_145_15658734_00_images_parteneri_sindalimenta145.jpg

Telefoane utile

Apel unic de urgenta
112
CJ Prahova
0244/597171
IPJ Prahova
0244/595.340
Garda de mediu
0244/544.495
Ag. Ptr. Protectia Mediului
0244 / 544.134
Telefonul primarului
0800.800.884
Protectia consumatorului
0244/ 576.436
Prefectura Prahova
0244/ 51.45.45
Electrica
0244/ 929; 0244/ 405.701
Distrigaz
0244.597.786
Apa Nova
0244.407.600
Anticorupţie
0800.806.806

Autentificare

Copyright © 2018 INCOMOD. Ziar on line din Ploiesti, din Prahova, din Romania!. Toate drepturile rezervate.
Joomla! este software liber, distribuit sub licența GNU General Public License.